Uitdagende tijden voor werkgevers

Uitdagende tijden voor werkgevers

Uitdagende tijden voor werkgevers 1024 765 Altavia Unite

Maximale inzet, en op het hoogste niveau presteren. Elke dag weer. Als werkgever vragen we nogal wat van onze mensen. Maar dat vraagt ook wat van ons als werkgever. Wij moeten de omstandigheden creëren waarin iedereen optimaal zijn werk kan doen. In deze uitdagende tijden doen we er dan ook alles aan om de positieve energie terug te brengen op de werkvloer.

Corona hakte erin
Gelukkige werknemers zijn productiever, innovatiever en creatiever; daar zijn we bij Altavia Unite van overtuigd. Helaas zijn de omstandigheden de laatste jaren op zijn zachtst gezegd niet ideaal. Vooral tijdens corona daalde de energie flink. Collega’s zagen elkaar alleen op scherm, de kinderen waren de hele dag thuis, niemand kon afleiding zoeken. Vanaf het begin hebben we iedereen de ruimte gegeven en gezegd: ‘Vertel wat je moet doen, dan plannen we daaromheen.’
Coaching helpt
Het is heel fijn dat we nu hybride kunnen werken, en elkaar weer vaker zien. Die connectie is belangrijk. We merken wel dat er iets is veranderd. Mensen hebben meer klachten dan voorheen. Maar juist omdat werk en privé meer verbonden zijn dan ooit, wordt dat ook sneller met ons gedeeld, en zijn we er dus vroeg bij. We hebben een coach waar iedereen die dat wil gebruik van kan maken. Dat helpt mensen echt. Je ziet hun mindset veranderen.
Borrel met quiz
Vanaf het moment dat het weer kon, doen we ons best om leuke dingen te organiseren en de verbinding te stimuleren. Bijvoorbeeld door grappige ‘wist je datjes’ over collega’s toe te voegen aan de nieuwsbrief. Elke maand zorgen we voor een gezellige borrel met quiz. En laatst ging een aantal collega’s met elkaar padelen. De een zoekt dat natuurlijk meer op dan de ander. We zien dat vooral de nieuwe generatie er behoefte aan heeft, zij zien werk als verlengstuk van hun sociale omgeving. Het is fijn dat die ruimte er weer is.
De juiste ondersteuning
De prijsstijgingen brengen allerlei nieuwe zorgen met zich mee. Daarom hebben we nu ook een budgetcoach waar iedereen gebruik van kan maken. Dat is misschien niet zo gezellig, maar het helpt wel om grip te krijgen op de situatie. Zo zijn we steeds op zoek naar manieren om collega’s de ondersteuning te bieden die ze nodig hebben.
Goede sfeer
De belangrijkste verandering is misschien wel dat we vaker individueel met mensen in gesprek gaan dan voorheen. Dat werkt. Ze zijn blij met de steun en de aandacht, en vinden het fijn dat we meedenken. Hierdoor voelen ze zich ook vrijer hun gedachten en zorgen te delen. Met ons, en met elkaar.
Iets ombuigen is altijd lastig. Dat gaat niet vanzelf. Maar de sfeer is goed, en iedereen werkt er hard aan. Dat is misschien nog wel het mooist: we doen het echt met z’n allen.
Sabine Vioen, HR-specialist bij Altavia Unite